Situering
- Werken: gebruik van specifieke klemmen voor de uitvoering van onderdelen van inspectieputten en rioleringsbuizen.
- Firma: verschillende aannemers hebben deze techniek al gebruikt, onder andere HENDRIK VANLERBERGHE BVBA, JOZEF VANDEN BUVERIE en Co NV, J.DEVAERE NV, VAN BROEKHOVEN’S NV, ...
- Contactpersonen: werfbeheerders en preventieadviseurs.
- Betrokken adviseurs: Roland Delarue, Jurgen Derycke, Ronald Plu, Guillaume Gioia.
Problematiek
Bij het plaatsen van de putten, deksels, ringen en prefab putdeksels bestaat er een reëel risico op verbrijzeling van de handen en vingers tussen de verschillende onderdelen van een inspectieput. Onderdelen van inspectieputten worden meestal geplaatst met behulp van lengen, haken, klemmen of zuigvlakken waarbij een manuele tussenkomst nodig is. Bij de uitvoering bestaat dan ook een risico op knelling en verbrijzeling, met alle letsels vandien.
Deze arbeidsmiddelen zijn heftoestellen en moeten dus driemaandelijks gecontroleerd worden door een externe dienst voor technische controles (EDTC).
Praktische maatregelen
Bij de campagne Wegenwerken werd de nadruk gelegd op de beveiliging van handelingen die verband houden met het plaatsen van inspectieputten of rioleringsnetwerken in sleuven. Onze adviseurs hebben bijzondere aandacht besteed aan technieken die gebruikt worden op werven en aan bestaande goedepraktijken in de bezochte ondernemingen. Om de plaatsingshandelingen veiliger te maken, raden we aan om het gebruik van klemmen voor onderdelen van inspectieputten algemeen toe te passen.
Het gebruik van klemmen waarmee de bestuurder rioleringsbuizen kan plaatsen zonder de hulp van een bijkomende werknemer, is een techniek die wijd verspreid is, maar er bestaan ook specifieke klemmen, die soms aangepast zijn aan de mechanische behandeling van onderdelen van inspectieputten, waarbij in de meeste gevallen helemaal geen bijkomende manuele hulp nodig is (een eenvoudige beweging van de arm volstaat om de klem te openen en te sluiten zodra het onderdeel op de grond geplaatst is). Betonnen prefab onderdelen kunnen hiermee langs de binnenkant gegrepen en geplaatst worden en stukken met een binnendiameter tot 1,2 m en met een gewicht tot 2,5 ton kunnen ermee geheven worden zonder enige manuele tussenkomst. Daardoor zijn er minder mensen nodig in de uitgravingen en worden ongevallen makkelijker vermeden!
Zelf een goede praktijkvoorbeeld voorstellen? Stuur ons een mailtje!