Bij ruwbouw-, hoogbouw- en renovatiewerken worden diverse bouwmaterialen op verdiepingen naar binnen gebracht door middel van een pallethaak die met een ketting opgehangen wordt aan de haak van een kraan. Soms wordt gewerkt met een inhaalplatform dat buiten het geveloppervlak uitsteekt, maar vaak wordt de last binnengetrokken door werknemers die aan de gevelopeningen staan en blootgesteld worden aan valgevaar als de last gaat slingeren en de hijskabels tegen de gevel schuren. Ongevallen bij de toepassing van deze werkmethode zijn meestal zeer ernstig en hebben soms een dodelijke afloop.
Waaruit bestaat de oplossing?
Een opsteker (combi-steker of maxisteker) is een universeel hijsgereedschap dat in combinatie met een kraan gebruikt kan worden om bouwmaterialen te verplaatsen van en naar moeilijk bereikbare plaatsen. De opsteker is voorzien van een draaipunt en een tegengewicht om bouwmaterialen binnen de gevellijn te plaatsen. De opsteker kan gecombineerd worden met een stenenklem, een evenaar, een wartelhaak, een pallethaak, een kozijnenvork of een vacuĆ¼mapparaat.
Technische specificaties
Opstekers zijn beschikbaar in verschillende types:
- Combi-stekers hebben een maximale werkbelasting van 2.500 daN tot 6.500 daN.
- Maxi-stekers hebben een maximale werkbelasting van 4.000 daN tot 20.000 daN.
Besluit
Het gebruik van een opsteker zorgt ervoor dat lasten niet kunnen slingeren en dat de hijskabels van de kraan niet tegen de gevel van het gebouw kunnen schuren. Een opsteker kan bovendien lasten van buiten naar binnen brengen zonder dat de hijsketting hindert. De bouwmaterialen worden verder naar binnen gebracht dan tot de gevellijn, waardoor de werknemers niet tot aan de gevelopening hoeven te komen.
Zelf een goede praktijkvoorbeeld voorstellen? Stuur ons een mailtje!