• ConstruBadge
 • Voordelen en ondersteuning
 • Voordelen arbeider
 • Opleiding
 • Welzijn
 • Publicaties
 • Koopkrachtpremie
 • FAQ

Minder kwartsstof door aangepaste prefabvloerplaten

Situering

 • Werken: plaatsen van speciale technieken (HVAC) in een kantoorgebouw (nieuwbouw)
 • Firma: NV Cordeel uit Temse
 • Contactpersoon: projectleider
 • Betrokken adviseur: Danny Van Overmeire

Problematiek

Bij het plaatsen van speciale technieken in schachten en bij het leggen van horizontale aftakkingen moeten in de bestaande structuur doorboringen gemaakt worden en sleuven geslepen worden. Bij deze werkzaamheden komt veel kwartsstof vrij.

prefabvloerplaten-1.JPG
De prefabvloerplaat bestaat uit een betonplaat en I-profielen met uitsparingen. Daarboven kan (op stalen platen) een deklaag worden gegoten.

Praktische maatregelen

Voor een nieuw kantoorgebouw met een metalen hoofdstructuur heeft de firma Cordeel voor het eerst in Belgiƫ gebruik gemaakt van zelfgemaakte prefabvloerplaten met twee aangehechte I-profielen in de langsrichting. De hoogte van de I-profielen wordt bepaald op basis van de overspanning, zodat de profielen voldoende draagkracht hebben.

Voor dit project werden prefabvloerplaten met een lengte van 16 m gemaakt. Eerst werden in de metalen I-profielen uitsparingen voorzien om kokers, afvoerleidingen, elektrische leidingen en waterleidingen te plaatsen. Vervolgens werd een betonplaat verankerd aan de onderkant van de 57 cm hoge metalen I-profielen. Ook daarin kunnen in de prefabfase al boringen uitgevoerd worden voor de leidingen van de definitieve verlichtingsarmaturen en eventueel voor de koppen van een sprinklerinstallatie. In de prefabfase konden de onderaannemers voor de speciale technieken hun toevoer- en afvoerleidingen, kokers en kabelbanen klaarmaken en al gedeeltelijk in modules monteren.

Op de werf werden de prefabvloerplaten met een metalen lip aan het I-profiel op de dwarsliggers van de hoofdstructuur geplaatst. Vervolgens werden alle leidingen geplaatst. Daarna werden bovenop de I-profielen stalen platen geplaatst die met elkaar verbonden zijn door een zwaluwstaart. Die platen vormden de ondersteuning voor de definitieve, 7 cm dikke deklaag. Een eventuele vloerverwarming kan in de deklaag worden gegoten. Als er geen dekvloer voorzien is, worden er ook geen stalen platen gelegd en kan een verhoogde vloer op pootjes op de I-profielen worden geplaatst als afwerking.

Ongeacht het gekozen type afwerking, er worden altijd toegangsluiken voorzien voor onderhoud, herstellingen en eventuele uitbreiding.

prefabvloerplaten-2.JPG 
Een eventuele vloerverwarming kan in de deklaag worden gegoten.

Is de oplossing altijd en overal toepasbaar?

Deze techniek is vooral geschikt bij nieuwbouw voor kantoorgebouwen, appartementsgebouwen, openbare en industriƫle gebouwen. Het gaat om een nieuwe techniek die ontwikkeld werd in Nederland en waarvoor de aannemer een eenmalige patentvergoeding heeft betaald.

Duiken er door deze oplossing andere moeilijkheden op?

Volgens de projectleider moeten tijdens de ontwerpfase en de verdere ontwikkeling van het project alle uitsparingen op voorhand bepaald worden. Als er gekozen wordt voor verhoogde vloeren, moeten achtergelaten openingen zo snel mogelijk dichtgelegd, afgebakend of gesignaleerd worden om struikel- en valgevaar te vermijden.

prefabvloerplaten-3.JPG 
Nadat de leidingen geplaatst zijn, kan op de I-profielen ook een verhoogde vloer op pootjes worden geplaatst in plaats van een deklaag.

Besluit

Dankzij deze uitvoering kan er bij het plaatsen van de speciale technieken heel wat boor- en slijpwerk vermeden worden. Bouwvakkers worden dus veel minder blootgesteld aan kwartsstof. Alle leidingen zijn bovendien bereikbaar voor latere onderhoudswerken en eventuele uitbreidingen.Zelf een goede praktijkvoorbeeld voorstellen? Stuur ons een mailtje!