Ontdek hoe u nieuwe medewerkers kan aanwerven en welke rol duaal leren hierin kan spelen.
Nieuwe medewerkers aanwerven
Als werkgever moet u regelmatig op zoek naar nieuwe mankrachten, maar de juiste personen vinden vormt vaak een uitdaging. Om deze reden werden door Constructiv regionale contactpunten opgericht waar u uw toekomstige arbeiders kan ontmoeten.
Tewerkstellingsprojecten per regio
Constructiv wil met behulp van onderstaande tewerkstellingstrajecten de kloof tussen u en de werkzoekenden overbruggen en duurzame tewerkstelling in de bouwsector stimuleren:
- Bouwbaan in Oost-Vlaanderen
- Talentenwerf in Antwerpen
- Construcity in Brussel
De tewerkstellingsprojecten bundelen de krachten van de sociale partners bouw, Constructiv en de lokale overheden.
Los van deze initiatieven, zijn er in alle regio’s medewerkers die een begeleiding naar de bouwsector verzekeren.
Jongeren
De jongeren van nu zijn de arbeiders van morgen. Vandaag wordt de jeugd volop klaargestoomd voor hun professionele loopbaan. Bij Constructiv vinden wij het uitermate belangrijk dat deze jongeren hun weg naar de sector vinden en onderweg de kans krijgen om bij te leren en ervaring op te doen om uiteindelijk een vlotte overstap te maken naar een eerste job.
Stages
Veel jongeren maken voor het eerst kennis met “het echte werk” door middel van een stage waar ze in aanraking komen met nieuwe technieken en moderne machines en materialen. De leercurve tijdens een stage is niet te onderschatten. Leerlingen krijgen te maken met realistische werksituaties en kunnen de kennis die ze op school hebben opgedaan, omzetten in de praktijk. Dit geeft u ook een garantie dat uw toekomstige arbeiders al praktijkervaringen opgedaan hebben.
Alternerend leren
Duaal leren of alternerend leren wil zeggen dat jongeren de schoolbanken afwisselen met een activiteit op de werkvloer. Op deze manier wordt de theorie en de praktijk op ideale wijze gecombineerd. Meer info vind je hier.
Meer informatie over duaal leren vindt u ook op education.constructiv.be
Starters
Sommige mensen gaan als arbeider aan de slag nadat ze eerst actief geweest in een andere sector. Voor deze carrièreswitch kan plaatsvinden, volgen zij een omscholing bij één van de opleidingspartners van Constructiv:
- Versnelde technische basisopleiding
- Extra trainingen in algemene vaardigheden
Indien u een kersverse arbeider in dienst neemt, hebt u recht op een aantal voordelen:
- Korting op de patronale lasten of RSZ
- Tot arbeider omgeschoolde werkzoekenden krijgen een certificaat dat u garantie biedt dat u een vakbekwame arbeider aanwerft
TIP VAN CONSTRUCTIV
Laat één van uw ervaren mannen het mentorschap van de nieuwe arbeider op zich nemen: zo leert hij in een mum van tijd alle kneepjes van het vak.
Vrouwen in de bouw
De bouwsector trekt steeds vaker vrouwen aan die zich willen toeleggen op een technische job. Bedrijven die reeds vrouwelijke arbeiders hebben aangeworven, hebben hierover een duidelijk standpunt: “Er is op de bouwplaats net zoveel plaats voor vrouwen als voor mannen!” Daar staan wij bij Constructiv volledig achter.
Vooroordelen zoals “Vrouwen zijn niet sterk genoeg voor de bouwsector” leiden nog steeds een hardnekkig leven. Om deze reden werd in Wallonië het project Femmes et construction op poten gezet. Het project wil bedrijven die op zoek zijn naar arbeiders, in contact brengen met vrouwen die kiezen voor een job in de bouwsector en stimuleert zo diversiteit op de werf. Meer informatie over dit project kan mailen naar femmes@constructiv.be.
Uitzend
Vooraleer u een arbeider kan aannemen op interim-basis moet u nagaan of deze één of meerdere opleidingen voorafgaand heeft gevolgd.
Veiligheidsopleiding
Als uitzendarbeider moet men een veiligheidsopleiding hebben gevolgd (zoals bijv. een VCA-opleiding) voor men aan de slag kan in de bouw. Aan het einde van de bijscholing zal uw uitzendarbeider een veiligheidsexamen afleggen.
Andere interessante opleidingen
Naast de VCA-opleiding zijn er nog heel wat andere interessante opleidingen of sectorgebonden opleidingen die uw uitzendarbeider kan bijwonen. Sommige deelsectoren vragen bijvoorbeeld extra vaardigheden. In dat geval is het interessant dat uw arbeider hiervoor een opleiding volgt om de vaardigheden snel onder de knie te krijgen.
Onthaal nieuwe arbeiders
Wanneer u een arbeider aanwerft, of een leerjongere, uitzendkracht laat starten, hoopt u beiden op een succesvolle samenwerking. Een goed onthaal is daarbij een belangrijke eerste stap. Als het onthaal niet ernstig wordt genomen, bestaat het risico dat één van beide partijen afhaakt.
Om u hierbij te ondersteunen heeft Constructiv een onthaalmap opgesteld: Met succes aan de slag in de bouw.
Deze onthaalmap kan dienen als basis voor het onthaalbeleid in de onderneming. De map bevat zes delen, één deel voor elk van de betrokken partijen: de werkgever, de arbeider, de leerjongere, de uitzendkracht en de sociale overlegorganen. Het laatste deel van de onthaalmap is het onthaalkader, een bijlage met meer achtergrondinformatie.
Elk van de 6 delen kan geraadpleegd en gedownload worden:
U kan ook een omslag downloaden om de volledige inhoud van de onthaalmap in te steken.
Duaal leren
Wilt u als werkgever ook jong talent de kans geven om uw bouwonderneming te versterken? Dat kan via duaal leren. Dit is een opleidingstraject waarbij de opleiding van de leerling afwisselend plaatsvindt op school en in een onderneming.
De leerling kiest op school een opleiding. In bepaalde scholen kan dit duaal gevolgd worden in samenwerking met een onderneming. Dus is het zo dat de leerling niet komt werken maar komt leren in de onderneming. De leerling leert de beroepscompetenties op school en in de onderneming. De leerling oefent in de onderneming niet hetgeen op school aangeleerd werd, maar leert in de onderneming ook nieuwe zaken.
Bij duaal leren werkt de leerling toe naar het behalen van een diploma secundair onderwijs. Dit betekent dat de leerling een positieve keuze heeft gemaakt om duaal te leren, en vaak arbeidsrijper is.
Lees hier meer over duaal leren.
Heb u nog vragen? Neem contact op met uw regionale Constructiv adviseur